3 Sebab Kenapa Aku Suka kad prabayar Shell easiGo American Express

Selama ini, ada 2 stesen minyak yang aku suka untuk singgah dan isi minyak. Satu daripadanya adalah Stesen Minyak Shell.

Tetapi selepas program Shell Fuelsave Challenge 2014 yang diadakan baru-baru ini, aku memang dah tak pandang stesen minyak yang lain dah. Terasa semacam serasi dengan Shell ni.

Program tersebut memang banyak memberi info kepada aku tentang penjagaan kereta, pemilihan minyak enjin kereta dan lain-lain. Yang paling best ialah ia banyak berkongsi cara-cara untuk menjimatkan minyak kenderaan yang memang berkesan jika diamalkan.

Baru-baru ini Shell sekali lagi tampil kehadapan dengan melancarkan kad prabayar Shell easiGo American Express. Kad ini dikeluarkan oleh Maybank dengan kerjasama American Express dan Shell sendiri.

Tuan Haji Azman Ismail, Pengarah Urusan Shell Malaysia Trading Sdn Bhd. dan Shell Timur Sdn. Bhd

Tuan Haji Azman Ismail, Pengarah Urusan Shell Malaysia Trading Sdn Bhd. dan Shell Timur Sdn. Bhd

Aku yang hadir ke majlis pelancaran kad ini telah telah menerima sekeping kad tersebut untuk merasai pengalaman menggunakannya. Seronok sungguh apabila menjadi antara yang terawal memiliki kad tersebut. Memang sungguh teruja!

debit card

Inilah kad prabayar Shell easiGo American Express.

kenapa aku suka kad Prabayar Shell easiGO American Express hasil kerjasama antara Shell, Maybank dan American Express ini adalah:

1. Ianya lebih selamat

Memang selamat la kan. Sebabnya tak perlu lagi bawa duit banyak-banyak dalam wallet. Sekarang ni macam-macam bahaya menanti. Peragut la, perompak la. Dengan kad ini, leretkan sahaja di mesin kad pam minyak, dan terus dapat mengisi minyak.

Kad ini dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan seperti kad debit dan kad kredit yang lain. Ini bermakna bukan senang penggodam dan penjenayah siber untuk melakukan aktiviti jahat mereka. Sudah tentu ia dilengkapi nombor keselamatan.

2. Bijak serta mudah

Menggunakan kad ini bagi aku adalah sesuatu langkah yang bijak. Sebagai seorang yang sukar untuk mengawal perbelanjaan, memiliki kad ini memang dapat membantu aku dapat merancang aliran wang tunai dengan baik.

Di awal bulan apabila mendapat gaji, aku akan masukkan sejumlah wang ke dalam akaun kad ini. Jadi aku sudah tahu amaun yang aku peruntukkan untuk bulan itu. Jika perbelanjaan minyak bertambah pada bulan itu, aku akan tambahkan lagi duit setakat yang aku rasa cukup untuk kegunaan bagi bulan tersebut.

Oleh kerana duit alokasi minyak sudah diketepikan, bolehlah aku merancang lebihan duit tadi untuk perkara-perkara yang lain.

Penjimatan sehingga 10 peratus ke atas pembelian minyak pelincir Shell di kedai-kedai Shell Select juga diberi kepada pemegang kad ini.

Memiliki kad ini memang menjadikan hidup lebih ringkas dan mudah. Tak perlu lagi aku parking kereta di pam minyak kemudian berjalan pergi ke kaunter untuk membayar minyak.

Tak perlu lagi aku beratur panjang hanya untuk membayar harga minyak jika sekiranya waktu itu pelanggan ramai seperti di waktu puncak.

Sekarang ini aku hanya perlu leretkan sahaja kad ini di mesin kad di pam minyak dan mula mengisi minyak. Setel! Memang mudah dan menjimatkan masa aku.

3. Manfaat yang banyak

Selain daripada kemudahan yang aku sebutkan di atas, kad ini juga menyediakan banyak manfaat kepada penggunanya.

Antaranya, pemegang kad ini dapat menikmati sistem mata ganjaran berganda, iaitu Maybank Treatpoints, di mana 1 mata ganjaran diberi untuk setiap RM3 yang digunakan.

Untuk mata ganjaran Bonus Link, pelanggan akan menikmati mata ganjaran di mana 1 mata ganjaran diberi untuk setiap liter minyak yang diisikan di Shell.

Oh ya, pemegang kad ini juga akan dilindungi oleh Insurans Kemalangan Diri (Total Permanent Disability Personal Accident) dengan jumlah perlindungan sebanyak RM15,000 dalam tahun pertama. Ia terpakai untuk pemandu motosikal dan kereta.

Selain itu, pelbagai promosi serta tawaran akan diadakan dari masa ke semasa untuk menggalakkan penggunaan Kad Prabayar Shell easiGO.

Quotes dar Ammex, Shell dan Maybank

“Pelancaran Kad Prabayar Shell easiGO merupakan satu pencapaian penting dalam strategi perkembangan American Express di Malaysia. Bersama rakan kerja kami, Shell dan Maybank, kami yakin Kad Prabayar Shell easiGO dapat memperkenalkan American Express kepada golongan pengguna baru serta menawarkan lebih banyak pilihan dan kesenangan bagi mereka.”
~ Encik Sanjiv Malhotra, Naib Presiden, Pemasaran Baru, Perkhidmatan Rangkaian, American Express

wakil dari Shell, Maybank dan American Express

wakil dari Shell, Maybank dan American Express

Sasaran Shell Malaysia adalah untuk mencapai sekurang-kurangnya 80,000 langganan Kad ini masa enam bulan yang seterusnya. Ia yakin produk ini akan menarik minat pelbagai golongan pengguna terutama mereka yang menginginkan cara pembayaran alternatif yang melangkau perkhidmatan kredit dan debit.

“Maybank dan American Express dipilih sebagai rakan kerja strategik oleh Shell Malaysia disebabkan kedua-dua bank tersebut merupakan institusi kewangan yang terkemuka. Kami yakin kerjasama ini akan menawarkan tawaran produk dan perkhidmatan yang lebih baik kepada lebih ramai pelanggan. Shell Malaysia sentiasa mempelopori kaedah baru yang inovatif untuk mempertingkatkan produk dan perkhidmatan.. Jalinan kerjasama ini mencerminkan matlamat kami untuk memberikan pengalaman yang bermutu tinggi kepada pelanggan di Shell Malaysia,”
~ Tuan Haji Azman Ismail, Pengarah Urusan Shell Malaysia Trading Sdn Bhd. dan Shell Timur Sdn. Bhd.

Kad ini merupakan usaha Maybank mencapai perkembangan dalam segmen baru.

“Maybank merupakan peneraju pasaran dalam perniagaan kad dengan jumlah pelanggan melebihi 9.6 juta di seluruh negara kita dapat menjangkau semua segmen pelanggan dengan produk baru ini.”

“Dengan memanfaatkan keteguhan perkhidmatan elektronik Maybank serta jaringan pengedaran Shell yang luas, kami yakin bahawa produk baru ini akan diterima baik oleh pelanggan”
~ Encik B. Ravintharan, Ketua Bahagian Kad, Kumpulan Perkhidmatan Kewangan Komuniti, Maybank

Tambah Nilai

Pemegang kad ini boleh membuat tambahan nilai Kad Prabayar Shell easiGO mereka di stesen Shell serta lebih 3,000 mesin ATM atau mesin deposit tunai Maybank di seluruh negara, pemindahan dalam talian melalui www.maybank.com.my dan perkhidmatan GIRO antara bank (IBG).

pengeluaran tunai dan periksa baki kad

Selain itu, pemegang kad juga dapat mengeluarkan tunai dengan Kad ini di mesin ATM tanpa caj tambahan dengan PIN yang sah, serta memeriksa baki mereka menerusi SMS, mesin ATM Maybank atau di www.maybank.com.my. Had tambahan nilai maksimum bagi kad ini ialah RM5,000 dan had tunai maksimum bagi setiap pengeluaran tunai ialah RM1,000.

Pemegang kad perlu pergi ke mana-mana cawangan Maybank di seluruh negara untuk memohon nombor pin bagi urusan pengeluaran tunai.

Promosi

Sempena pelancaran Kad Prabayar Shell easiGO, para pemegang kad berpeluang memenangi hadiah-hadiah tunai berjumlah RM450,000 dengan pembelian minimum RM5 dengan Kad Prabayar Shell easiGO mereka. Ini akan diuruskan oleh Maybank bagi tiga bulan yang akan datang. Seramai 1,500 pemenang akan dipilih setiap bulan untuk memenangi hadiah tunai yang akan dimasukkan ke dalam Kad Prabayar Shell easiGO mereka.

starter kit berharga RM15

starter kit berharga RM15

Info lain.

  • kad ini adalah kad prepaid yang mempunyai ciri-ciri keselamatan dan ianya boleh dimohon oleh individu yang berumur 18 tahun ke atas tanpa sebarang syarat dan tanpa perlu menunjukkan penyata pendapatan serta pemeriksaan kredit
  • Dokumen yang diperlukan untuk memohon kad ini hanyalah:
    • kad pengenalan yang sah jika anda penduduk Malaysia
    • Pasport bagi bukan penduduk Malaysia
  • Kad ini boleh digunakan untuk membeli barangan dan perkhidmatan di semua stesen minyak Shell di Malaysia. Juga boleh digunakan di kedai-kedai yang menerima kad Ammex, sama seperti kad kredit dan debit yang lain.
  • kad ini (starter pack) berharga RM15 sahaja.
  • ada 2 jenis kad:
    • 1. untuk pengguna motorsikal
    • 2. untuk pengguna kereta
  •  sama seperti kad kredit dan debit yang lain amaun pra kebenaran akan dipegang ke atas baki yang ada di dalam kad anda dalam lingkungan RM200-RM250 apabila anda mmembayar di mesin pembayaran di pam minyak.
  • untuk kemudahan pengguna Shell merendahkan limit pra-kebenaran untuk kegunaan di mesin pembayaran luar kepada RM20 untuk penunggang motorsikal dan RM80 untuk pemandu kereta. Amaun yang tidak digunakan daripada amaun pra-kebenaran yang dipegang akan dikredit semula ke dalam baki kad dalam masa 2-4 hari berkerja
  •  Anda boleh membayar di kaunter dalam Shell Select untuk mengelakkan amaun pra-kebenaran ini dipegang.
  • had minima nilai tambahan (reload) adalah RM10 dan had maksima adalah RM5,000.
  • limit transaksi kad ini adalah RM5,000.
  • Kad ini boleh di dapati di stesen minyak Shell di seluruh negara. Anda boleh membeli starter pack di sana dan dikehendaki mengisi borang. Seterusnya anda perlu menyerahkan borang tersebut bersama dengan salinan kad pengenalan atau salinan passport kepada Maybank menerusi pos, faks ataupun emel. Kad ini akan diaktifkan oleh Maybank dalam 2 hari berkerja apabila dokumen selamat diterima.
  •  emel: prepaidcard@maybank.com.my
  • Fax No. : +603-2070 6868
  • Alamat : Pusat Kad Maybank 7th floor, Menara Maybank, 100, Jalan Tun Perak, 50050 Kuala Lumpur
  • satu notifikasi memlaui sms akan anda terima melalui nombor telefon bimbit yang anda daftarkan di dalam borang menandakan kad sudah boleh digunakan.
  • pemegang kad ini boleh memeriksa baki kad ini melalui SMS secara percuma. Namun caj Telco tetap dikenakan.
  • pemegang kad ini boleh akses kepada penyata online di www.maybank2u.com. malah mereka boleh memohon untuk mendapatkan statement Hardcopy.

37 Comments

  1. Faizal Anuar November 6, 2014
    • sohoque November 6, 2014
  2. Zulheiry Fahmie November 7, 2014
    • sohoque November 7, 2014
  3. Hazman Fadzil November 11, 2014
  4. Joe Kazuya November 22, 2014
    • sohoque November 24, 2014
      • Abg mie January 3, 2015
        • sohoque January 4, 2015
  5. Joe Kazuya November 22, 2014
    • Joe Kazuya November 22, 2014
    • sohoque November 24, 2014
  6. Fairus November 28, 2014
    • sohoque December 4, 2014
  7. Mazlan December 4, 2014
    • sohoque December 4, 2014
      • sohoque December 4, 2014
  8. Anonymous December 8, 2014
    • sohoque December 9, 2014
  9. shelluser December 12, 2014
    • sohoque December 12, 2014
  10. kurita sanyu December 21, 2014
    • sohoque December 21, 2014
  11. Eja January 6, 2015
    • sohoque January 7, 2015
  12. amirul afiq February 21, 2015
    • sohoque April 1, 2015
  13. doth May 4, 2015
    • sohoque June 11, 2015
  14. Sufi May 19, 2015
    • sohoque May 20, 2015
  15. Arif June 25, 2015
  16. khairul asraf July 19, 2015
    • sohoque July 21, 2015
  17. al-fateh November 10, 2015
    • sohoque November 12, 2015

Leave a Reply

%d bloggers like this: