Rendah ke Darjat Menjadi Seorang Unit Trust Consultant?

Salam.

Antara objection-objection yang saya terima daripada prospek ataupun bakal Unit Trust Consultant (UTC) adalah kerja UTC ini adalah kerja yang rendah tarafnya. Adajuga yang berkelulusan Ijazah merasakan mereka over qualified untuk kerja sebagai UTC ini.

Komen saya

Saya tidak menyalahkan degree holder kerana sangkaan mereka itu. Ini adalah kerana bak kata pepatah ‘tak kenal maka tak cinta”. Dulu sewaktu saya belum  menceburi bidang ini, saya pun pernah merasakan demikian. Pada pandangan saya bukan kerja sebagai UTC sahaja malah kerja sales ini bukanlah kerja sesuai untuk saya. Ya lah.. mana tidaknya, saya belajar bersungguh-sungguh untuk dapatkan keputusan yang bagus untuk masuk universiti demi segulung ijazah. Tiba-tiba tup-tup bila lepas graduation kerja sales yang saya buat. Kalau saya nak buat kerja sales tak perlu lah saya belajar tinggi-tinggi kerana dengan lulusan SPM pun saya boleh buat sales.

Kerja yang saya bayangkan pada masa itu adalah suatu kerja yang nampak professional persekitarannya, berpakaian formal seperti tie dan kot di tempat kerja, duduk di pejabat yang mempunyai air-cond dan lain-lain suasana pejabat seperti yang digambarkan di dalam filem-filem dan seperti yang mungkin juga diinginkan oleh ibu bapa kita pada masa itu.

Ini menyebabkan banyak kerja-kerja yang saya dapat daripada interview yang pernah saya hadiri saya tolak. Sebabnya ialah kerja-kerja tersebut  melibatkan sales. Untuk makluman, saya graduate daripada university tempatan pada tahun 1999. Pada masa itu kerja agak susah untuk diperolehi. Pada masa itu strategy saya ialah menghantar seberapa banyak resume kepada syarikat-syarikat yang mengiklankan kerja kosong didalam akhabar. Daripada usaha saya itu, banyak panggilan interview telah saya terima. Kebanyakan kerja yang ditawarkan adalah yang melibatkan kerja jualan (sales).

Namun akhirnya akibat kerja yang diidamkan belum juga dapat saya telah membuat keputusan untuk menerima sebarang kerja walaupun kerja yang melibatkan sales. Tapi jauh di sudut hati saya, saya hanya menerima kerja tersebut untuk tempoh masa sementara sahaja iaitu sebelum saya ditawarkan dengan kerja yang betul-betul saya idamkan.

Kerja pertama saya ialah kerja sebagai Pegawai Pemasaran di syarikat yang membuat makanan seperti kicap, sos, rempah ratus dan lain-lain. Syarikat tersebut kepunyaan 100% Bumiputera. Sempat lah saya berkerja di syarikat tersebut selama 6 bulan. Kemudian saya diterima pula untuk berkerja di sebuah bank utama Malaysia. Kerja yang dilakukan juga melibatkan  sales. Memikirkan saya mungkin boleh bertukar ke bahagian pengurusan (yang tidak melibatkan aktiviti sales) di suatu hari nanti, saya lantas menerima kerja di bank tersebut. Setelah beberapa lama berkerja di situ saya dapati secara sedar tak sedar saya dah menerima hakikat yang berkerja di bahagian sales  ini sama sahaja dengan kerja-kerja lain. Iaitu saya dibayar gaji seperti kerja lain. Malah masa saya lebih fleksibel berbanding kerja pengurusan lain yang terpaksa mengikut waktu pejabat. Tanpa disedari saya mula menerima kerja sebagai sales person.

Sebenarnya kerja sales ini adalah kerja lumrah seorang manusia. Sales ini ialah suatu kerja seni. Kemahiran sales ada kemahiran tersendiri, kadangkala direct kadangkala indirect. Sales proses pulak ada yang panjang dan ada pendek tempohnya pusingannya.

Sales ialah skil meminta. Meminta orang bersetuju dengan idea yang kita lontarkan, bersetuju membeli produk dan service kita. Sebenarnya kemahiran sales ini bermula daripada sejak kita dilahirkan. Lihatlah bagaimana bayi dikurniakan kemahiran oleh Allah untuk meminta susu daripada ibunya. Lihatlah budak-budak merengek kepada ibubapanya untuk meminta dibelikan gula-gula ataupun aiskrim. Lihatlah bagaimana remaja memujuk ibubapanya, lihatlah suami meminta daripada isteri, ataupun isteri meminta daripada suami.. ehem-ehem.. itu dah masuk bab lain dah tu.. hehehehe

Kemahiran sales adalah naluri semulajadi manusia. Jadi kepada sesiapa mengatakan bahawa kerja sales itu adalah rendah darjatnya adalah salah amat tidak betul kerana yang mengatakan demikian pernah membuat aktiviti sales.

Begitu juga dengan kerja sebagai UTC ini. Ia sebenarnya adalah suatu kerja yang mulia noble profession). Tugas sebenar seorang UTC adalah educate orang ramai tentang perancangan kewangan (financial planning). Ramai orang diluar sana yang belum memahami apa itu perancangan kewangan. Masih begitu ramai orang di luar sana yang masih belum mempunyai perancangan kewangan seperti Education Planning, Retirement Planning, House Ownership Planning, Hajj Planning dan lain-lain Financial Planning. Berapa ramai orang di luar sana yang tidak mengetahui tentang halal haram pelaburan yang telah mereka sertai dan akan mereka sertai. Ramai yang tidak sedar akan unsur riba’ di dalam pelaburan mereka. Ini semua adalah ilmu-ilmu yang UTC sampaikan kepada public secara langsung atau tidak langsung.

Kerja sebagai UTC ini amat fleksibel masa kerjanya. Tiada lagi punch card. Tiada lagi 9 – 5 working hours. Tiada lagi kesesakkan lalu lintas. Ini semua kerja UTC ini, masanya diaturkan oleh UTC sendiri. Oleh yang demikian, maka banyak masa yang boleh diperuntukkan kepada family. Banyak masa yang boleh diperuntukkan untuk surau ataupun masjid. Banyak masa boleh diperuntukkan untuk belajar samada ilmu duniawi maupun ilmu ukhrawi.

Kerja sebagai UTC adalah kerja yang professional. UTC ada Code of Ethics yang digariskan oleh FIMM (Federation of Investment and Money Management), suatu badan yang mengawal selia industry unit trust. Untuk menjadi seorang UTC, satu peperiksaan (computerised unit trust examination) wajib diduduki oleh seseorang individu. Ini adalah sebagai lesen untuk seseorang mempromosikan unit trust. Tanpanya seseorang boleh diambil tindakan. Lesen ini akan menjadi satu benchmark kepada  public agar confident dan percaya dengan nasihat UTC. UTC juga diwajibkan supaya menghabiskan 16 jam menghadiri beberapa kursus untuk mengekalkan supaya UTC sentiasa competent  dalam industry ini.

Untuk menggalakkan lagi UTC meningkatkan lagi ilmu perancangan kewangan, pihak syarikat juga ada memberi subsidi CFP (Certified Financial Planner) dan IFP (Islamic Financial Planner bagi yang layak.

Kerja sebagai UTC ini berupaya memberikan unlimited income. Dengan kata lain kita yang tentukan sendiri gaji atau pendapatan kita. Berapa RM yang kita nak. Kalau berkerja makan gaji, gaji kita tetap sama dan increment  yang diterima setiap tahun adalah di dalam percentage yang agak sedikit. Di industry unit trust ini segalanya mungkin. Kita plan  dan kita fikirkan bagaimana untuk kita mencapainya.  We can be our own boss.

Untuk UTC yang memperolehi target sales yang telah ditetapkan, UTC akan dibwri oversea trip yang semuanya ditanggung oleh pihak syarikat. Kita hanya perlu membawa duit poket sahaja.

Namun, dalam semua kelebihan yang disenaraikan diatas, yang paling saya syukuri adalah dengan menceburi bidang UTC ini saya secara tidak langsung melakukan dakwah mencegah orang daripada membuat kemungkaran, dan mengajak orang melakukan kebaikan. Jadi jika kita ikhlas dalam menjalankan amanah sebagai UTC dengan mengajar ilmu  Islamic financial planning  kepada orang ramai, bukan sahaja imbuhan duniawi kita dapat bahkan overriding di akhirat nanti pasti akan menunggu.

Untuk kelebihan-kelebihan lain yang bakal diperolehi oleh UTC, sila hubungi saya

3 comments

  1. ecadwinkyasha 11 February, 2013 at 23:08 Reply

    Salam….eca tak faham sgt dgn kerjaya UTC ne…nak tahu lebih lanjut actually,sebab dapat offer gi interview tuk jawatan ne d Public Mutual Sabah….dan yang sebenarnya juga,bukan melibatkanbidang eca.Bidang eca actually pendidikan,tapi faham2 je lah,kalau da graduan swasta ne,dorang payah nak amik kerja 🙁

    ble tak nanti terangkan kpda eca,sedikit pun takpe lah,just tuk info pg interview je.hehehe 🙂
    ecadwinkyasha recently posted..Tribal Peplum,Dress,Tops & Skirt yang AWESOME dari EA DressBajuMy Profile

Leave a reply

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

%d bloggers like this: