Mesut Ozil Pun Tidak Sambut Valentine’s Day

Respek sungguh saya kepada pemain bola sepak Real Madrid ni. Seperti yang kita ketahui, beliau adalah seorang Muslim. Yang bestnya beliau pun “say no to Valentine’s Day”.

Berikut adalah posting beliau kat laman twitter beliau:

mesut ozil says no to VD1 Mesut Ozil Pun Tidak Sambut Valentines Day

728 total views, 1 views today

Hukum Orang Islam Menyambut Perayaan Valentine’s Day

Keputusan:

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-71 yang bersidang pada 22-24 Nov 2005 telah membincangkan Hukum Orang Islam  Menyambut Perayaan Valentine’s Day. Muzakarah berpandangan bahawa  ajaran Islam amat mengutamakan kasih sayang dan tidak ada hari tertentu di dalam Islam bagi meraikannya.

Oleh itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.say no to valentine day 300x225 Hukum Orang Islam Menyambut Perayaan Valentines Day

Keterangan/Hujah:

Sejarah Valentine’s Day tidak ada di dalam Islam. Amalan, budaya dan hasrat perayaan ini mempunyai unsur-unsur Kristian yang bercanggah dengan Islam.

Di dalam Islam tidak ada hari tertentu bagi meraikan kekasih atau kasih sayang. Islam sangat menitikberatkan soal kasih sayang dan setiap hari di dalam Islam adalah hari kasih sayang. Islam menolak konsep kasih sayang yang terkandung dalam Valentine’s Day kerana unsur-unsur ritual keagamaan yang diamalkannya boleh menggugat akidah Islam.

Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam. Ini berdasarkan sebuah hadith Rasulullah s.a.w.:

من تشبه بقوم فهو منهم

“Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia termasuk dalam kaum tersebut.” ( Riwayat Abu Daud)

Rasulullah s.a.w. juga bersabda:

من عمل عملا ليس عليه أمرنا فهو مردود

“Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Kebanyakan golongan remaja Islam hari meraikan Valentine’s Day dengan perbuatan- perbuatan yang dilarang oleh Islam. Gejala seperti ini sekiranya tidak dibendung akan merosakkan generasi umat Islam akan datang.

Sumber: http://www.e-fatwa.gov.my

Komen saya:

Khutbah hari Jumaat 10hb February baru-baru ni pun bercakap pasal ni.

Sambutan Valentine’s Day ini yang jadi masalahnya banyak disambut oleh remaja-remaja yang belum kahwin. Masa ni la si lelaki akan mengambil kesempatan terhadap si perempuan. Si perempuan pulak masa ni la akan mengamalkan sikap “membuka pintu” dan sikap tak apa. Masa tu la Syaitan durjana laknatullah akan bisikkan kata-kata azimat. Lalu tunggulah 9 bulan nanti, akan ramailah anak-anak zina yang tak berdosa akan keluar untuk menambahkan lagi bilangan yang sedia ada.

Bak kata Altimet dalam lagu Kalau Berpacaran:

Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga

Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa

Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah

STATISTIK
Berdasarkan kepada laporan rasmi, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melaporkan terdapat lebih 257,000 sijil kelahiran didaftarkan tanpa catatan nama bapa, sejak tahun 2000 hingga pada bulan Julai 2008.
Ini bermakna secara purata, 2,500 kes anak luar nikah direkodkan pada setiap bulan atau 83.3 kes pada setiap hari. Jika diunjurkan lagi, satu kes pendaftaran anak luar nikah berlaku dalam setiap 17 minit 17 saat!
Pecahan mengikut negeri:
Selangor = 12,836 orang
Perak = 9,788 orang
Kuala Lumpur = 9,439 orang
Johor = 8,920 orang
Sabah = 8,435 orang
Negeri Sembilan = 4,108 orang
Pahang = 3,677 orang
Kedah = 3,496 orang
Pulau Pinang = 3,412 orang
Melaka = 2,707 orang
Kelantan = 1730 orang
Perlis = 691 orang
Sarawak = 617 orang
Terengganu = 574 orang
JUMLAH = 70,430 orang.

(sumber :http://www.pengerindu.com/2009/11/statistik-kelahiran-anak-luar-nikah-di.html)

Itu statistik sampai 2008. Tahun 2009? 2010? 2011? Dan itu yang dilaporkan. Yang disembunyikan?
Astaghfirullah. Itu sekarang. Zaman anak-anak kita dewasa nanti macamana gamaknya. Nanti dah tak boleh nak bezakan keturunan dah untuk dipilih untuk dijadikan menantu kita.
Sesungguhnya dunia sudah diakhir zaman. Sama-sama la kita berganding bahu membenteras ataupun paling tidak tolong forward atau sharekan article ni. Itu la sekecil-kecil usaha kita.
Wallahua’lam.

480 total views, no views today