Akibat Mencabul, Awang Hitam Mati Dibelasah

  1
  745
  Lambakan pendatang asing di negara kita harus dibendung segera. Kelibat mereka sekarang dapat dilihat disana-sini. Ada kumpulan dari negara Afrika, Bangladesh, Indonesia dan lain-lain. Keadaan kebanjiran ini dilihat semakin tidak terkawal sekarang ini. Banyak juga kes-kes jenayah seperti rompakan, internet scams, rogol, dadah dan sebagainya dilakukan oleh mereka. Mereka berlagak seolah-olah berada di negara sendiri.
  Laporan Bernama bertarikh 1 April 2012 ini adalah antara kemuncaknya:
  KUALA LUMPUR – Kebimbangan penghuni Kondominium Venice Hills di Batu 9, Hulu Langat dekat sini terhadap kebanjiran pendatang asing dari Afrika sampai ke kemuncaknya hari ini apabila seorang lelaki warga Nigeria mati setelah dibelasah kerana mencabul seorang wanita tempatan.

  Ketua Polis Daerah Kajang, ACP Ab Rashid Ab Wahab berkata, mangsa berusia 35 tahun merupakan seorang pelajar di sebuah kolej swasta telah mencabul kehormatan seorang tukang cuci wanita berusia 43 tahun di kondominium itu pada 11 pagi.

  “Wanita tersebut telah dipeluk dan dicium dari belakang oleh lelaki Nigeria itu yang juga menunjukkan kemaluannya kepada wanita itu. Wanita itu bagaimanapun berjaya melepaskan diri dan melaporkan kejadian itu kepada tujuh orang anggota Rela yang bertugas,” katanya kepada pemberita di sini.

  Ab Rashid berkata menyedari perbuatannya diketahui, lelaki Nigeria itu telah cuba melarikan diri ke kawasan lobi kondominium menggunakan lif namun dia berjaya ditahan oleh anggota Rela berkenaan.

  Beliau berkata, anggota polis yang tiba ke tempat kejadian kemudian mendapati lelaki Nigeria itu yang diikat berada dalam keadaan tidak bermaya dan terus membawanya ke sebuah pusat perubatan terdekat, namun disahkan mati sebaik tiba.

  Katanya, mayat mangsa kemudian telah dihantar ke Hospital Serdang untuk  dibedah siasat. Ab Rashid berkata, kesemua tujuh anggota Rela itu yang berumur lingkungan 20-an  telah ditahan dan kes disiasat mengikut Seksyen 302, Kanun Keseksaan kerana membunuh.

  Katanya, polis masih menyiasat sama ada lelaki Nigeria tersebut mati akibat dipukul menggunakan senjata atau sebaliknya.

  Beliau berkata, ekoran kejadian itu beberapa lelaki Afrika telah berkumpul dan melahirkan rasa tidak puas hati mereka tetapi berjaya dileraikan oleh pihak polis.

  Warga Afrika merusuh di Kajang
  SEBAHAGIAN daripada warga Nigeria yang merusuh di Kondominium Venice Hill, Batu 9, Kajang semalam.

  Sementara itu saksi kejadian yang hanya mahu dikenali sebagai Abu berkata, kira-kira 200 lelaki Afrika telah merusuh sebelum ketibaan pihak polis dan mereka telah merosakkan beberapa harta awam seperti pondok pengawal dan bilik gerakan Rela.

  “Saya nampak mereka telah merusuh apabila mendapat tahu rakan mereka telah mati dan kejadian ini telah menakutkan penduduk setempat,” katanya.

  Beliau berkata, mangsa yang sering mabuk sebelum ini pernah menimbulkan masalah kepada penduduk di kawasan itu. – Bernama
  Nota kaki: Apakah usaha yang dilakukan oleh pihak berwajib tentang perkara ini? Banyak kejadian jenayah yang akan berlaku jika perkara ini terus tidak dibendung. NGO dan parti politik sebaiknya membawa agenda ini juga untuk diperjuangkan. Sementelah lagi kita sekarang sedang berada di ambang PRU 13.

  1 COMMENT

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  CommentLuv badge