Benar Bawa Telefon Bimbit Ke Sekolah, PIBG Bantah

  2
  1115
  Gangguan tumpuan pelajar oleh telefon bimbit

   

  Rentetan daripada posting aku semalam tentang pelajar dibenarkan bawa telefon bimbit ke sekolah mulai tahun depan.

  Semalam masa perbincangan kat Radio HotFm, ramai guru-guru yang respons. Ada yang menelefon dan ada yang SMS. Rata-rata daripada mereka tidak bersetuju dengan kebenaran ini.

  Hari ini BERNAMA melaporkan PIBG bantah keputusan kerajaan itu dengan alasan ia memberikan lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Antaranya ia akan mengganggu tumpuan belajar murid di samping akan wujud budaya bermegah-megah dan menunjuk-nunjuk. Selain itu mereka khuatir langkah yang diambil Kementerian Pelajaran ini akan disalah guna termasuk membuat rakaman yang tidak sepatutnhya selain mengganggu kesihatan dalam jangka masa yang panjang.

  “Telefon bimbit tidak boleh dibenarkan pada waktu sekolah, kalau luar waktu sekolah itu terpulang kepada ibu bapa atau penjaga,” kata Pengerusi PIBG Nasional Prof Datuk Dr Mohamad Ali Hassan ketika dihubungi BERNAMA untuk ulasan tentang kebenaran pelajar membawa telefon bimbit dan gadjet mulai tahun hadapan

  Timbalan Menteri berkenaan Datuk Dr Wee Ka Siong berkata kementerian bagaimanapun akan menetapkan garis panduan yang mengawal penggunaan alat komunikasi tersebut bagi mengelakkan ia mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas.

  Mohamad Ali berkata, jika kebenaran itu diberi atas alasan keselamatan ia boleh dielakkan dengan memastikan wujud kerjasama, saling mempercayai serta komunikasi yang baik antara ibu bapa dan pihak pentadbiran sekolah.

  “Jika ibu bapa kurang percaya dengan sekolah, baik bincang dengan pihak sekolah. Kalau tak percaya juga boleh tukar anak-anak mereka ke sekolah lain.

  “Malah di sekolah ada disediakan telefon awam untuk anak-anak hubungi ibu bapa kalau ada kecemasan,” katanya.

  Sementara itu Presiden Persatuan Ibu Bapa Untuk Pendidikan Malaysia (PAGE) Datin Noor Azimah Abdul Rahim berkata langkah ni ada baik dan buruknya. Baik dari sudut ibubapa boleh memantau pergerakan anak-anak. Manakal buruknya bila alat tersebut disalah guna sehingga mengganggu tumpuan pelajar.

  Cadangan Noor Azimah lagi supaya hanya telefon yang biasa dan tidak canggih sahaja dibenarkan untuk dibawa ke sekolah.

  “Jangan bawa telefon canggih kerana ia akan buat orang tertarik nak curi. Kalau kena curi kena buat pemeriksaan dan ini menyebabkan kucar-kacir serta gangguan semasa waktu pembelajaran,” katanya.

   

  Komen sohoque:

  Kalau bawak telefon tak canggih macamana nak belajar teknologi dalam program 1Bestari tu? Telefon tak canggih mana ada WiFi receiver. Kalau tak ada tak guna la kerajaan sediakan WiFi percuma tu. 😆

  Apa-apa pun aku pun bantah cadangan ini. Percayalah! banyak buruk daripada baiknya! Melainkan satu garis panduan yang cukup rapi disediakan.

  2 COMMENTS

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  CommentLuv badge