More

  Doa Untuk Keluarga Bahagia

  Saya baru terbaca kisah pergolakan keluarga ini dari blog SweetKurma. Sedih la kalau berlaku macam tu pada family kita. Na’udzubillah.. Moga kita dan keluarga kita dihindarkan oleh Allah daripada kebejatan masalah sebegitu.

  Lalu saya terpanggil untuk berkongsi satu doa yang selalu kita dengar, tapi saya tak pasti selalu ke tidak kita amalkan. Doa ini ialah doa untuk keluarga bahagia.

  Berikut adalah doanya:

  surah alfurqan,74.jpg
  Ayat 74 daripada surah Al-Furqan dipetik daripada www.tanzil.net

  Untuk mendapatkan bacaan Al-Quran secara online, sila ke sini.

  Doa untuk keluarga bahagia ini adalah juga ayat Al-Quran iaitu daripada Surah Al-Furqan ayat 74. Kelebihan membaca dan mengamalkan doa daripada ayat Al-Quran adalah kita akan mendapat pahala tambahan kerana yang kita baca itu adalah ayat Al-Quran yang pada setiap hurufnya akan diganjari dengan pahala.

  Tambahan pula doa untuk keluarga bahagia ini disaran untuk kita membaca dan mengamalkannya. Berdasarkan awal ayat tersebut menyatakan Allah meredhai orang-orang yang berdoa dengan doa di atas.

  Selain diamalkan untuk dikurniakan keluarga bahagia, doa ini juga diamalkan untuk meminta pertolongan daripada Allah supaya menjadikan kita ketua bagi orang-orang yang bertaqwa.

  Kita meminta supaya kita dikelilingi (menjadi ketua) oleh orang-orang yang baik-baik ataupun bertaqwa. Supaya kita dipertemukan dengan kawan-kawan yang baik-baik, supaya kita dipertemukan dengan pelanggan perniagaan kita yang baik-baik dan tidak menyusahkan kita.

  Jom jadikan doa ini sebagai amalan! Bacalah ia di mana-mana sahaja (kecuali di tempat-tempat yang tidak dibenarkan membacanya). Jangan nanti lepas solat sahaja. Di dalam kereta di dalam kesesakan lalulintas pun boleh baca dan hayati.

  Moga kita dikurniakan keluarga yang mendamaikan jiwa dan kawan-kawan yang baik-baik. Ameen…

   

   

  Latest articles

  Related articles

  12 Comments

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  CommentLuv badge