More

  Fadhilat Surah Al-Kahfi

  Hari Jumaat adalah penghulu segala hari. Padanya digesa ummat Islam supaya memuliakannya. Ada banyak amalan-amalan yang harus dilakukan pada hari Jumaat ini. Antaranya ialah membaca surah Alkahfi.

  Surah ini akan dapat menjaga diri kita daripada fitnah Al-masih Dajjal. Ada banyak hadith-hadith yang menyarankan amalan membaca surah Al-Kahfi ini. Antaranya:

  • Dari Ali r.a berkata: “Barangsiapa membaca Surah al-Kahfi pada hari Jumaat, maka dia akan terhindar dari segala fitnah sehingga lapan hari yang akan datang walaupun dajjal keluar, dia akan terhindar daripadanya.” (Tafsir Ibnu Kathir)

   

  • Dari Abu Darda r.a meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda: “Barangsiapa membaca tiga ayat daripada surah al-Kahfi, akan terhindar daripada fitnah dajjal.” (HR Tirmizi)

   

  • Dari Abu Darda r.a meriwayatkan bahawa nabi s.a.w bersabda: “Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat daripada awal surah al-Kahfi, akan terhindar daripada fitnah dajjal. Dalam riwayat yang lain dinyatakan daripada akhir surah al-Kahfi.” (HR Muslim)

   

  • Dari Sauban r.a meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda: “Barangsiapa yang membaca sepuluh ayat terakhir daripada surah al-Kahfi, maka sesungguhnya pembacaannya itu menghindarkannya daripada fitnah dajjal. (HR Nasai)

   

  • Dari Abu Said al-Khudri r.a. meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Barangsiapa yang membaca surah al-Kahfi (dengan huruf dan pembacaan yang betul) sebagaimana ia diturunkan, maka surah itu akan menjadi cahaya pada hari kiamat daripada tempat tinggalnya sehingga ke Mekah dan barangsiapa membaca sepuluh ayat yang akhir daripadanya, kemudian dajjal keluar, dajjal tidak dapat menguasainya.” (HR Mustadrak Hakim)

  Marilah kita sama-sama beramal. Wallahua’lam.

  Sumber: Facebook Fanpage Dunia Macam Macam

  Latest articles

  Related articles

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  CommentLuv badge