More

  Ikuti Kisah Ahli Silap Mata Houdini Di HISTORY Channel

  aksi-houdini
  Aksi Houdini melepaskan diri di dalam air

  Anda minat silap mata tak?

  Aku memang minat silap mata ni. Sejak kecil aku suka tengok silap mata. Daripada silap mata yang simple seperti permainan kad daun terup, mengeluarkan binatang kecil seperti arnab dan burung dari dalam topi dan sebagainya sehinggalah kepada silap mata yang extreme seperti mengerat badan manusia, menghilangkan objek yang besar dari pandangan mata, terbang di awangan dan sebagainya.

  Walaupun aku tau bahawa aksi-aksi tersebut adalah helah mereka mengaburi penglihatan kita, tetapi aku amat teruja kerana aku suka berfikir macamana mereka melakukan aksi tersebut dengan sempurna.

  Dulu pertunjukan silap mata selalunya boleh dilihat di kaca TV. Namun sekarang aksi silap mata boleh didapati dengan banyak di channel Youtube.

  Aku pernah juga beberapa kali menyaksikan pertunjukan silap mata secara live. Yang paling terbaru aku tengok adalah pertunjukan silap mata oleh Peter Marvey salah seorang ahli silap mata yang terkenal pada masa kini.

  Antara nama-nama ahli silap mata yang terkenal selain daripada Peter Marvey ialah Chris Angle, David Blaine dan David Copperfield. Mereka ini dianggap yang terhebat kerana aksi mereka yang memungkinkan yang tidak mungkin.

  wajah houdini
  Wajah sebenar Houdini

  Sebelum kemunculan generasi baru ahli silap mata yang disebut tadi, ada seorang ahli silap mata yang paing terkenal. Beliau menjadi idola ramai ahli silap mata termasuk nama-nama yang aku sebutkan di atas. Aksi-aksi beliau yang menakjubkan yang sepatutnya mustahil untuk dilakukan berjaya dilaksanakan. Ini menyebabkan ada yang menuduh beliau menggunakan sihir untuk menjayakan aksi-aksi tersebut.

  houdini digari
  antara aksi terkenal Houdini

  Ahli silap mata tersebut adalah Harry Houdini. Banyak buku-buku yang diterbitkan tentang ahli silap mata ini. Filem dokumentari juga banyak diterbitkan menceritakan tentang ahli silap mata ini.

  Kepada peminat silap mata seperti aku, anda mesti akan teruja. Ini adalah kerana pada 2 dan 3 September 2014 ini HISTORY™ Channel akan menyiarkan mini siri epik selama 4 jam tentang ahli silap mata yang paling terkenal ini.

  Houdini yang berlatar belakangkan tahun 1890-an adalah kisah kebangkitan seorang lelaki yang menjadi terkenal di seluruh dunia yang terkenal dengan kebolehan melepaskan, lama sebelum Blaine dan Copperfield. Kisah ini mengisahkan Harry Houdini, bagaimana beliau beroleh kemasyhuran, terlibat dalam pengintipan, pertempuran Spiritualists, dan menemui nama-nama terhebat di eranya, dari presiden Amerika Syarikat, sehinggalah Arthur Conan Doyle dan Rasputin.

  Drama ini menceritakan hidupnya melalui aksi beliau, visi, dan penguasaan ilusi beliau.

  Dijadualkan akan disiarkan pada hari yang sama seperti di Amerika Syarikat, Houdini akan ke udara selama dua malam iaitu pada 2 & 3 September 2014 pada pukul 09:00 malam di channel pada HISTORY™ (Astro Ch555) dan HISTORY HD™ (Astro Ch575)

  Jom saksikan drama epik ini. Anda pasti seperti aku yang akan teruja dengan sejarah hidup Houdini, ahli silap mata paling agung ini.

  pertunjukan silap mata Houdini yang terkenal
  pertunjukan silap mata Houdini yang terkenal

  Oh ya sebelum itu jom baca 10 fakta menarik tentang Houdini:

  1. Houdini adalah nama pentas.
  Harry Houdini bukan nama sebenar. Nama sebenar beliau adalah Erik Weisz dan beliau dilahirkan di Hungary pada bulan Mac 1874. Namanya disesuaikan dengan nama Amerika Syaikat untuk Ehrich Weiss di kertas imigresen apabila keluarganya berpindah ke Amerika Syarikat.

  2. Houdini mengambil nama panggung dari isteri seorang ahli silap mata.
  Dari masa muda beliau, Weiss dikagumi ahli silap mata Perancis Jean-Robert Eugene Houdin. Robert-Houdin sangat popular dan dianggap sebagai pelopor ahli silap mata moden.

  Weiss mengambil nama Houdini, dengan tambahan “i” pada akhir untuk menunjukkan bahawa beliau adalah “seperti Houdin”. Tetapi nama sebenar ahli silap mata Perancis adalah Jean Robert Eugene; Houdin adalah nama yang terakhir isterinya, yang telah ditambah kepada nama sendiri.

  Harry Houdini sengaja gunakan nama panggung sempena isteri ahli silap mata Perancis, dan tidak ahli silap mata itu sendiri.

  3. Houdini membuat dakwa palsu bahawa dia dilahirkan di Amerika.
  Houdini mendakwa beberapa kali telah dilahirkan di Appleton, Wisconsin, di Amerika Syarikat, dan tidak di Budapest, Hungary seperti yang ditunjukkan pada rekod kelahirannya. Ia mungkin disebabkan xenofobia yang disebarkan sebelum dan selepas Perang Dunia I, menyebabkan beliau mengaku rakyat kelahiran Amerika Syarikat.

  4. Houdini menerbit dan membintangi filem.
  Pawagam memberi peluang yang sangat luas untuk kemasyhuran. Houdini membintangi beberapa filem senyap sebelum menubuhkan studio sendiri.

  Dari situ, dia telah menghasilkan dan membintangi dua filem senyap, sebelum menyedari bahawa usahanya tidak begitu menguntungkan. Koleksi filem-filem beliau baru-baru ini telah dikeluarkan pada DVD.

  5. Houdini dibukti Spiritualists palsu.
  Pada awal 1900-an, ramai orang telah terperangkap dalam kerohanian sebagai satu cara untuk menghubungi saudara-mara si mati. Orang yang sering bersedih akan membayar sejumlah wang yang besar untuk menghubungi orang mati. Houdini diiktiraf sebagai perantara kepada ilmu ini. Kerana beliau adalah pakar dalam memanipulasi penonton untuk mempercayai yang mustahil, beliau telah menggunakan kelebihan ini untuk menipu orang ramai.

  6. Houdini tidak mati kerana gagal dalam helah Tangki Air China.
  Ini adalah salah faham umum bahawa Houdini meninggal dunia sama ada di dalam helah Tangki Air China ataupun sejurus selepas dikeluarkan daripada tangki tersebut. Ini adalah mitos berdasarkan filem semi-biografi Hollywood pada 1953 yang dibintangi pelakon popular Tony Curtis.

  Pada hakikatnya, Houdini meninggal dunia sama sekali bukan di tempat berhampiran pentas. Beliau meninggal dunia di sebuah hospital di Detroit, Michigan, seminggu selepas persembahan terakhir.

  7. Houdini tidak mati kerana ditumbuk di perut.
  Punca kematian Houdini dikatakan disebabkan oleh tumbukan, atau lebih tepat lagi, beberapa tumbukan, di perut oleh seorang pelajar kolej Kanada cuba menguji keupayaan Houdini yang mengaku mampu menahan tumbukan. Apabila pelajar tersebut berulang kali menumbuk ke perut Houdini, ahli silap mata itu terhuyung hayang dan berada dalam kesakitan.

  Tidak lama selepas itu, beliau telah dimasukkan ke Hospital Grace Detroit dan menjalani pembedahan untuk apendiks yang pecah. Nampaknya ada sedikit keraguan oleh ahli sejarah perubatan yang Houdini sudah mempunyai apendiks, sebelum tumbukan, dan bahawa appendiks itu tidak pecah oleh tumbukan, tetapi pecah kerana trauma. Berkemungkinan besar, sakit yang Houdini rasakan adalah disebabkan oleh apendiks sudah radang dan pecah itu adalah kesan sampingannya yang tak dapat dielakkan.

  8. Houdini meninggal dunia pada hari Halloween.
  Ia seperti kebetulan yang tanggapan bahawa salah satu spiritualisme yang paling terkenal akan mati pada hari Halloween. Sesetengah ahli teori konspirasi telah membuat tanggapan bahawa beliau telah diracun oleh pro-Spiritualists yang mata pencarian telah diancam oleh pembongkaran Houdini tentang kemahiran mereka.

  9. Houdini dan isterinya dikebumikan di tempat yang berbeza.
  Houdini adalah Yahudi dan dikebumikan di Queens, New York, di plot besar dengan batu nisan.

  Isterinya, yang merupakan petugas untuknya di pentas hampir 17 tahun hanya mahu dikebumikan di sebelahnya. Pada kematiannya, dia telah menafikan hasrat ini. Ia adalah spekulasi bahawa kerana dia tidak Yahudi (dia Katolik), dia telah dihalang dari dikebumikan di perkuburan plot Yahudi.

  Satu lagi spekulasi melibatkan hasrat ahli keluarga beliau masih hidup. Mereka percaya beliau tidak akan ke syurga kerana dikebumikan dengan seorang Yahudi.

  Tidak kira apa hujahnya, kedua-duanya adalah penghibur, yang bekerja bersama-sama sepanjang kehidupan mereka sebagai suami isteri. Mereka telah dikebumikan dalam dua tanah perkuburan yang berbeza, dalam dua daerah yang berbeza di New York.

  10. Stem pos Houdini mengandungi imej tersembunyi.
  Magic ataupun silap mata adalah seni penipuan – semua orang tahu bahawa ahli silap mata tidak benar-benar membuat sesiapa hilang; mereka hanya nampak seperti hilang. Untuk menghormati kehebatan menipu Houdini, Perkhidmatan Pos Amerika Syarikat meletakkan imej yang tersembunyi pada setem pos 2002 sebagai kenang-kenangan mereka.

  Dengan kanta lihat khas yang boleh didapati di pejabat pos (tiada lagi), seseorang boleh melihat imej Houdini dibalut dengan rantai.

  Nota: Anda boleh juga melihat banyak lagi klip pratonton video Houdini di History Asia.

  Latest articles

  Related articles

  24 Comments

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  CommentLuv badge