Inti Karipap Tak Boleh Dinilai Daripada Kulitnya.

1
893

Hahaha.. Ok ke tajuknya ni. Sebenarnya tajuk ini alternative kepada “don’t judge the book by its cover”.

teh tarik

Pagi ini sementara menunggu appointment dengan client saya yang telah ditetapkan pada pukul 12 tengahari, saya melepak di satu kedai mamak. Tujuannya adalah untuk update blog dan juga download data software untuk monitor clients performance , satu sistem syarikat saya, syarikat pelaburan unit trust no 1 di Malaysia untuk monitor performance pelaburan client. Seperti biasa saya telah memilih satu meja yang berdekatan dengan plug supaya senang untuk caj bateri jika kehabisan.

Tiba-tiba saya telah didatangi oleh seorang chinese berusia 40-an. Pakaiannya biasa sahaja iaitu berkemeja lengan pendek dan berseluar slack.

Dia meminta izin untuk join minum teh tarik satu meja dengan saya. So saya cakap “why not”. Kot-kot saya dapat sesuatu darinya pada pagi ni. Sebabnya ilmu ni datangnya bukan daripada pensyarah atau cikgu sahaja, tetapi semua orang berpotensi memberi kita ilmu. Mungkin ada benda yang kita tidak tahu tetapi dia tahu.

Perbualan bermula bila dia bertanyakan tentang galaxy tab saya. Bermula daripada situ dia telah bercakap secara details dan facts tentang IT industry. Tentang tablet – perbezaan antara android dan apple. Tentang Laptop – sedikit review tentang IBM/lenovo. Tentang server – macamana keadaan server sekarang, kenapa IBM jual laptopnya kepada lenovo, macamana IBM concentrate on server yang sekarang kecil saiznya tetapi laju.

Kemudian cerita beralih kepada industry automotive. Kemudian beralih kepada politik. Setelah itu beralih pula kepada property market.

Bila ditanya diakhir perbualan, beliau sebenarnya adalah seorang engineer, berkelulusan dari salah sebuah university di USA. Sekarang berkerja sebagai contractor dalam industry engineering. Projek yang sedang beliau buat sekarang adalah projek menaik taraf church di Kota Kinabalu.

Adik beliau berkerja dengan IBM Singapore. Kerjanya ada kaitan dengan mengkaji virus komputer. Adik beliau yang seorang lagi juga terlibat dalam bidang IT.

Patut la beliau amat arif dalam gadjet dan bidang IT.

Saya pun secara tidak langsung memasukkan ilmu unit trust kepada beliau. Menurut beliau, beliau telah lama melabur dalam unit trust. Begitu juga dengan ahli keluarganya. Menurutnya ayahnya adalah orang yang kaya.

Banyak ilmu dan nasihat yang secara tidak langsung dapat saya ambil untuk dijadikan panduan daripada perbincangan selama 1 jam dengan beliau.

Jadi, don’t judge the book by its cover. Walaupun kita nampak seseorang itu biasa, jangan kita memandang rendah kepadanya. Kerana mungkin ilmunya lebih banyak daripada kita.

Begitu juga dalam kerja kita sebagai Unit Trust Consultant. Jangan anggap orang yang berpakaian biasa itu tidak ada duit untuk melabur. Malahan mungkin dia lagi berduit daripada orang yang berpakaian yang kelihatan mahal. Itu semua hanyalah life style dan preference masing-masing. Jadi sebenarnya market untuk pelabur Unit Trust adalah semua orang. Bukan sasarannya hanya untuk orang yang “kelihatan” berduit sahaja.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge