More

  Kalimah Allah Di Langit

  tulisan kalimah Allah di langit
  Jika diamati, tertera tulisan kalimah Allah di langit yang ditunjukkan dalam bulatan

   

  tulisan kalimah Allah
  Tulisan kalimah Allah yang jelas kelihatan

  Assalamualaikum dan salam sejahtera.

  Biasanya saya mendengar cerita dan membaca berita di akhbar dan laman web sahaja tentang langit yang tertera tulisan Allah (dalam bahasa Arab/jawi).

  Tetapi pada hari raya yang lalu saya berjaya merakam tulisan-tulisan kalimah Allah di langit tersebut (lihat foto-foto di atas). Pada mulanya saya tidak meyedari akan wujudnya kalimah Allah di langit di dalam gambar tersebut. Sehinggalah saya publishkan di dalam intagram saya. Seorang rakan saya kemudiannya memberitahu akan tanda tulisan kalimah Allah di langit di dalam kedua-dua gambar tersebut. Subhanallah!!!

  Tulisan kalimah Allah di langit pada gambar yang pertama agak kurang jelas. Kecuali jika diperhatikan betul-betul. Namun pada gambar kedua, tulisan kalimah Allah di langit itu memang nampak jelas. Anda boleh lihat tulisan kalimah Allah di langit itu di dalam bulatan yang telah saya bulatkan.

  “Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal, (yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): “Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka.” [QS Ali ‘Imran 3:190-191]

  Adakah kita melihat tanda-tanda sebegini dengan haya sekadar melihat sebegitu sahaja. Itulah tanda-tanda yang secara terang-terangan Allah zahirkan supaya kita berfikir tentang kejadian ciptaanNya. Dan seterusnya mengakui dengan yakin akan keesaanNya. Lalu pengakuan tadi, kita tunjukkan dengan ibadah-ibadah dan amalan-amalan yang disuruh olehNya disamping kita menghindari amalan-amalan yang dilarang. Perbuatan ini (amar ma’ruf nahil munkar) bukan sahaja kita jaga untuk diri kita, malah kita sebagai khalifah di muka bumi ini hendaklah menyeru manusia lain.

  Wallahua’lam. Semoga kita sentiasa diberi peringatan oleh Allah untuk terus mengingatiNya dan tidak tergolong dalam golongan orang-orang yang lupa dan ingkar. Naudzubillah…

  Latest articles

  Related articles

  2 Comments

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  CommentLuv badge