Rahsia Pengeluaran Tinggi Kelapa Sawit Kini Terbongkar Dengan GoSawit

Siapa yang ayahnya ataupun saudara maranya ataupun kaum kerabatnya mempunyai ladang Kelapa Sawit? Mesti korang tau kan masalah-masalah yang dihadapi oleh pengusaha Kelapa Sawit ni..!

Mesti korang tau jugak yang pendapatan ataupun keuntungan pengusaha Sawit ni tidak tetap sepanjang masa. Ini adalah kerana ianya bergantung kepada harga pasaran Sawit itu sendiri. Harga ini pula bergantung kepada permintaan dan pengeluaran (demand & supply) Sawit di pasaran dunia.

Kredit foto: kelapasawit.ptnasa.net

Isu yang menentukan margin keuntungan pengusaha Sawit

Ada 2 isu di sini sebenarnya yang mempengaruhi keuntungan pengusaha tanaman Sawit.

1. Harga pasaran sawit

Apabila harga Sawit menurun, sudah pasti pendapatan pengusaha ladang Sawit juga turut terjejas. Margin keuntungan peniaga Sawit akan menguncup. Ringkas sifirnya…!

Dan ini adalah faktor di luar kawalan pengusaha ladang Sawit kerana ia ditentukan oleh  “permintaan dan pengeluaran” (demand & supply) di dalam industri Kelapa Sawit ini.

2. Kos pengeluaran.

Satu lagi faktor yang boleh mengurangkan keuntungan dalam perniagaan Sawit ialah kenaikan kos pengeluaran. Dalam konteks ini, baja ialah komponen yang penting yang berpotensi menyumbang kepada kos pengeluaran yang tinggi.

Baja yang bermutu sangat penting untuk memastikan pokok-pokok Kelapa Sawit sihat dan kekal berdaya maju untuk menghasilkan buah kelapa sawit yang banyak dan berkualiti. Jika harga baja tinggi ditambah lagi dengan pengeluaran buah Kelapa Sawit yang kurang atau statik, ia semestinya akan mengurangkan margin keuntungan.

Cuma faktor ini ialah faktor yang boleh kita kawal iaitu kita mestilah mencari baja yang baik untuk pokok dengan harga yang berpatutan. Ini yang pengusaha ladang Sawit perlu fokus..!

foto kredit: guardian.ng

Ada ke baja seperti yang dimaksudkan? Baca dulu.. Nanti korang dapat jawapannya..!

Penggunaan baja dalam perusahaan Kelapa Sawit

Seperti yang korang tau, (kalau tak tau, baca ni mesti korang akan tau..), baja adalah rahsia utama untuk meningkatkan pengeluaran buah Kelapa Sawit. Dan ia datang dengan kos. Baja yang bagus biasanya dipakej dengan harga yang bukan murah juga.

Berikut adalah fakta-fakta yang perlu kita tahu tentang baja:

  • penggunaan baja kimia berlebihan mampu merosakkan menjadikan tanah berasid dan bertoksik.
  • Penggunaan baja N,P,K hanya memberi makanan terus kepada tumbuhan, tetapi tidak menjadikan tanah dan tanaman menjadi subur.
  • Penggunaan baja kimia N,P,K semata-mata berpotensi merosakkan struktur tanah.
  • Dari analisa yang dilakukan di makmal, baja yang digunakan untuk meningkatkan hasil pengeluaran perlu mengandungi mikro organisma dan mikrob sebagai elemen pengurai.
  • Organisma dan mikrob amat membantu kepada penguraian mineral dan nutrien di dalam tanah untuk penyerapan optimum oleh akar dan pokok.
  • Organisma dan mikrob juga mampu meningkatkan daya tahan penyakit dan tanaman menjadi semakin sihat.

Pening kepala jugakkan nak cari baja yang terbaik ni. Ada ke baja yang bagus tapi kosnya berpatutan?

Baja GoSawit

Baja GoSawit

Kini persoalan korang dah terjawab. Kualiti baja yang dicari ada pada Baja GoSawit yang sedang hangat di pasaran yang dikeluarkan oleh Syarikat GREEN FOLIAR AGROTECH SDN BHD (GFASB). Teka teki tentang cara untuk banyakkan pengeluaran buah kelapa sawit kini pun sudah terbongkar..!

Ok.. Dah tu kenapa aku bagitau korang..? Korang tak tanam pun Kelapa Sawit ni kan..? Hehehe

Ya aku bagitau korang supaya korang dapat info ni dan tolong cerita kat parents korang ataupun saudara mara korang yang mengusahakan ladang Sawit. Kita tolong mereka dapat margin keuntungan yang banyak lagi.

Barulah diorang tu tak bergantung kepada harga pasaran Sawit semata-mata yang ianya bukan di dalam kawalan diorang. Jadi diorang boleh la fokus pada perkara diorang boleh kawal iaitu kurang kos pada pembelian baja.

Malah bukan sahaja kos dapat dikurangkan, baja ini juga terbukti dapat meningkatkan pengeluaran pokok Sawit mereka. Haaa itulah ideanya.

Korang yang kena tolong bagitau mereka, sebab aku tau mereka ni jarang baca blog aku ni. Kalau nak lagi best korang tolong belikan baja ni untuk parents korang untuk dicuba. Mesti diorang puashati nanti.

Ok jom baca lagi info yang aku nak cerita pasal baja ni…

Keistimewaan/Kelebihan Baja GoSawit

Apa keistimewaan Baja GoSawit sehingga dapat menolong pengusaha Sawit meningkatkan pengeluaran ?

banyak kelebihan menggunakan baja GoSawit ni..

Berikut adalah kelebihannya yang tiada pada baja biasa:

  1. Menyuburkan tanah


    Baja ini mampu membantu memulih, membetulkan nilai pH tanah dan meningkatkan tahap kesuburan tanah. Ini dapat dilihat dengan kehadiran cacing yang banyak di tanah sekitar batang pokok.
  2. Membaiki sistem penyerapan


    Baja ini berupaya menggalakkan pertumbuhan akar baru pada pokok yang kurang sihat seawal 2 minggu pertama.
  3. Mudah
    Sebotol GoSawit 500ml dapat digunakan secara optimum kepada 400-500 pokok. Pembajaan 10 ekar dapat siap hanya dalam masa 3-4 Jam sahaja!!! Baja ini boleh digunakan untuk semua usia sawit dan semua jenis tanah.
  4. Zat yang mencukupi


    Baja ini mengandungi unsur makro seperti Nitrogen (N), Phosporus (P), Kalium (K), dan unsur mikro nutrien sepertii Magnesium, Sulfur, Boron, Zink, Manganese, dan lain-lain. Kandungan ini semua penting untuk memenuhi kadar mineral dan makanan yang diperlukan oleh sawit.
  5. Melawan penyakit


    Ia juga membantu mengurangkan Ganoderma, Fungal, Pathogen, Nematode dan lain-lain penyakit dalam tanah.
  6. Jimat


    Dengan kos serendah RM20 per ekar atau 40 sen sahaja sepokok. Pengusaha sawit juga boleh kurangkan pembajaan tradisional tabur NPK daripada 4 kali setahun kepada hanya 1 kali setahun. Kini, mereka boleh jimat sehingga 65%. Lebih jimat lebih untung!!!
  7. Sistem Rapid Bio-organic Decomposition Untuk Kesan Lebih Cepat

    Teknologi Nano Smart Mikrob @ Bkateria baik yang ada dalam baja sawit terbaik GoSawit menguraikan zat makanan menjadi satu bentuk yang lebih mudah diserap oleh akar sepantas 2 jam sahaja.
  8. Antibodi


    Baja ini membantu tanaman Sawit mempunyai daya tahan penyakit di kala cuaca hujan dan kemarau.
  9. Pemulihan


    Membantu memulihkan sistem penyerapan & sistem pertumbuhan pokok dengan baik
  10. Mesra alam


    Menguraikan toksin di dalam tanah dan kandungan organik yang tidak merbahaya kepada manusia.
  11. Merawat masalah bunga jantan


    Membantu merawat masalah kurang hasil disebabkan oleh kewujudan bunga jantan yang banyak.
  12. Formula khas untuk tanaman Sawit sahaja


    Baja ini Sesuai digunakan untuk semua usia pokok Sawit dan semua jenis tanah. Ia membantu Sawit mengekalkan hasil pada tahap optima.

Haaa gempakkan..? Ini bukan sembarangan baja tau. Ia diformulasikan hasil daripada kajian bertahun-tahun oleh syarikat bumiputra GREEN FOLIAR AGROTECH SDN BHD dengan teknolgi Jepun, Taiwan, Thailand, dan Malaysia.

Korang boleh ke laman web diorang: http://www.gosawit.com/ untuk mengetahui lebih lanjut tentang syarikat ini.

Cara menggunakan baja GoSawit

Ni cara-cara menggunakan baja GoSawit. Manalah tau nanti parents atau saudara mara korang tanya senang korang cerita. Dan nampak macam korang hebat sikit.. Siap tau cara guna.. Hehehe

  • Goncangkan botol sebelum guna.
  • Campurkan sebotol baja GoSawit ke dalam tong/pam berisi lebih kurang 20 liter air paip (asalkan tidak lebih 20 liter air).
  • Semburkan dengan semburan kabus paling halus dengan jarak 1-2 kaki pada pangkal pokok separuh keliling dalam bentuk ‘C’. Digalakkan sembur sekali pada buah atau pucuk sekali sekiranya sampai untuk berbuat demikian.
  • Pembajaan digalakkan sebulan sekali selepas proses mengait buah untuk hasil ysng optimum.

Tips : Campurkan KESELURUHAN botol, jangan guna separuh-separuh ya. Baja sawit GoSawit yang telah dicampur dengan air boleh digunakan dalam tempoh 4 bulan.

Jadual perkembangan selepas menggunakan Baja GoSawit

Bulan pertama

  • Pertumbuhan akar baru
  • Pertumbuhan pucuk baru hijau

Bulan Kedua

  • Peningkatan bilangan bunga
  • tahi cacing banyak di sekeliling pokok menandakan tanah menjadi subur (PH tanah stabil)

Bulan ketiga

  • Hasil mula menunjukkan peningkatan
  • buah lebih cantik
  • pelepah lebih mudah dicantas
  • pelepah lebih membuka.

Bulan Keempat

  • Bunga jantan berkurang
  • Hasil makin meningkat
  • Jumlah tandan meningkat secara berperingkat

Bulan Kelima dan seterusnya

  • Peningkatan hasil dan jumlah tanda mencapai tahap optimum
  • Musim melawas yang lebih pendek

*hasil setiap ladang mungkin berbeza bergantung pada jenis tanah, baka sawit, musim hujan/kemarau, pusingan dan kitaran hasil kemuncak atau melawas dan lain-lain.

Testimoni orang yang dah nikmati kelebihan GoSawit

Banyak sangat testimosi yang ada ni. Aku bagi sebahagian saja la yer.. Sebabnya testimoni terbaik ialah testimoni diri sendiri. Korang kena beli, cuba dan nikmati hasilnya..

 

Promosi GoSawit

Ok sekarang GFASB tengah buat promosi untuk pelanggan baru diorang:

Harga promosi: RM190.00 Sahaja

Korang Whatsap jer nombor ni:

Lina GoSawit: 019-7827697
Website: www.gosawit.com

Kalau parents aku pengusaha Kelapa Sawit

So macamana korang rasa. Aku yang bukan anak pengusaha Sawit ni teruja giller bila tahu ada baja macam ni. Serius kalau parents aku ada ladang Sawit, memang confirm aku cerita pasal baja ini kat diorang.

Bukan tu saja, aku akan beli dulu sebotol dua untuk diorang cuba. Ya lah.. Siapa lagi nak tolong mereka, mestilah anak mereka kaaan.. Itulah salah satu cara kita tunjukkan kasih sayang kita kat diorang.

Show Comments

2 Comments

  1. RV ohmyvitamindotcom September 3, 2018
    • sohoque September 3, 2018

Leave a Reply