More

  Kenyataan Terkini Perdana Menteri Tentang MH370

  pray for mh370

  Assalamualaikum dan salam sejahtera.

  Berikut ialah ucapan kenyataan terkini  perdana menteri Malaysia, Dato’ Sri Najib Tun Razak tentang pesawat MH370.

  Malam ini saya telah diberi taklimat oleh wakil-wakil dari Cawangan Siasatan Kemalangan Udara  UK (AAIB). Mereka memberitahu saya bahawa Inmarsat, syarikat UK yang menyediakan data satelit yang menunjukkan koridor utara dan selatan, telah melaksanakan pengiraan yang lebih lanjut mengenai data. Ia menggunakan sejenis analisis tidak pernah digunapakai sebelum ini di dalam penyiasatan seperti ini, di mana mereka telah dapat menumpahkan lebih banyak cahaya pada laluan penerbangan MH370 itu.

  Berdasarkan analisis baru mereka, Inmarsat dan AAIB telah menyimpulkan bahawa MH370 terbang di koridor selatan, dan bahawa kedudukan terakhir adalah di tengah-tengah Lautan Hindi, barat Perth.

  Ini adalah lokasi yang jauh, jauh dari mana-mana tapak pendaratan. Oleh itu, dengan kesedihan yang mendalam saya mesti memaklumkan anda bahawa, menurut data baru ini, penerbangan MH370 berakhir di Lautan selatan India.

  Kami akan mengadakan satu sidang akhbar esok dengan maklumat lanjut. Dalam pada itu, kita mahu memberitahu anda mengenai perkembangan terbaru ini pada peluang yang terawal. Kami berkongsi maklumat ini daripada komitmen untuk keterbukaan dan menghormati keluarga, dua prinsip yang dipandu penyiasatan ini.

  Malaysia Airlines sudah bercakap dengan keluarga penumpang dan anak kapal untuk memberitahu mereka tentang perkembangan ini. Bagi mereka, beberapa minggu lalu adalah saat yang menyayat hati. Saya tahu berita ini mesti lebih sukar daripada yang terdahulu. Saya menggesa media untuk menghormati privasi mereka, dan berikan mereka ruang yang mereka perlukan pada masa yang sukar ini.

  Takziah kepada keluarga mangsa MH370. Alfatihah. Walaupun hati kecil ku masih sukar menerima pengakhiran pencarian ini.

  Latest articles

  Related articles

  5 Comments

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  CommentLuv badge