Lelaki Mesti Jaga Kesihatan, Kalau Tak Mau Perkara Ini Terjadi

0
22

Kesedaran menjaga kesihatan sudah semakin meluas di kalangan rakyat Malaysia sekarang berbanding dahulu. Baik lelaki maupun wanita, lebih ramai yang mengambil berat tentang penjagaan kesihatan.

Bukan senaman sahaja yang mereka amalkan, makanan tambahan seperti suppliment pun mereka ambil untuk menggantikan semula zat dan nutrisi yang hilang seiring dengan peningkatan umur.

Malah di media massa juga sudah banyak program dan rancangan TV tentang penjagaan kesihatan ini. Tidak kurang juga di dunia media sosial. Banyak blog, Youtube Channel dan Facebook Page yang dibina khas untuk ‘educate’ orang ramai tentang peri pentingnya penjagaan kesihatan.  

Perkembangan positif ini menyaksikan ramai di kalangan anak melayu yang menjadikan Fitness Coach/Trainer sebagai punca rezeki mereka. Beberapa orang rakan Abam sendiri ada menyediakan perkhidmatan Personal Coaching Fitness ini.

Kepentingan menjaga kesihatan badan bagi lelaki

Kesihatan badan terutama bagi kaum lelaki amat penting. Sebab jika dah terkena penyakit, pasti berangkai masalahnya. Bukan sahaja berhabisan duit belanja untuk rawatan, malah kesan penyakit tersebut kepada masalah lain dan mental juga akan timbul.

Abam Hoq bagi contoh penyakit yang amat popular berdamping dengan rakyat Malaysia, iaitu Kencing Manis, Darah Tinggi dan Penyakit Jantung. Biasanya di Malaysia, selepas umur seseorang menginjak 40 tahun ke atas, penyakit-penyakit ni akan mula mengintai.

Dan biasanya, penyakit-penyakit ni akan datang berupa pakej, 3 dalam 1. Maksudnya ketiga-tiga penyakit tu boleh terkena ke atas seorang jika kesihatan diambil dengan sambil lewa.

Penyakit Kencing Manis misalnya. Ia bukan sahaja mengakibatkan kesan-kesan biasa yang diakibatkan oleh kencing Manis itu sendiri sahaja seperti cepat lemah badan, saraf kurang berfungsi dan sebagainya, malah ia akan mengganggu kesihatan sek5ual seorang lelaki.

Ya.. Benar! Orang yang mengidap Kencing Manis, kehidupan s3k5ualnya akan terganggu!. S3njata lelakinya akan kurang berfungsi malah ada yang tidak berfungsi langsung. Lib1d0 berkurangan dan ejaku-lasi Pra Matang memang biasa terjadi kepada pesakit Kencing Manis.

Diebetes ataupun penyakit Kencing Manis antara penyakit utama bagi rakyat Malaysia

Ketidakupayaan ini akan membawa pula kepada penyakit mental iaitu kemurungan dan sebagainya akibat tertekan dan maruah diri yang tercabar. Nampak tak masalah penyakit yang saling berkait tersebut?

Sebab tu kita sebagai orang lelaki ni terutama bagi yang sudah memegang title suami wajib punya kesedaran untuk menjaga kesihatan badan kita khususnya ‘kesihatan suami‘. Jika tidak, kehidupan berkeluarga kita boleh haru biru dibuatnya. Lebih-lebih lagi jika terjadi di usia yang masih muda. usia yang naluri masih galak ingin menikmati nikmat s3k5ual.

Maaf jika Abam agak berterus terang. Ini bukan perkara luc@h ya. Tapi ianya adalah ilmu dan kesedaran tentang kesihatan lelaki yang perlu kita titik beratkan dan harus kita orang lelaki fikirkan.

Di zaman sekarang ilmu tentang s3k5ual begini bukan lagi taboo di kalangan kita. Ramai dah terbuka fikirannya untuk membincangkan perkara macam ni.

Topik kesihatan lelaki seperti ini bukanlah berakhir dengan cerita tentang ‘jargon-jargon’ seperti ubat ku at yang pelik-pelik,  tahan lam@, besar pan-jang dan lain-lain, malah ianya lebih dari tu. Ianya adalah ‘penjagaan kesihatan’.

antara salah faham apabila bercakap mengenai kesihatan lelaki ialah terus berfikir tentang perkara melibatkan s3ks

Ilmu dan kesedaran begini perlu ada pada setiap dari kita demi kesihatan lelaki kita. Lihat sahaja kajian dan statistik kesihatan & Kesuburan lelaki di Malaysia yang membimbangkan terutama apabila mereka memasuki umur 40-an.

Jadi jagalah pemakanan kita. Kerapkan bersenam. Fikir yang positif-positif sahaja. Elakkan stress. Elakkan rokok dan lain-lain aktiviti dan tabiat yang tidak sihat.

Bersenam ni bukan untuk kesihatan badan semata. Ia juga untuk membekalkan stamina kepada badan kita supaya tidak mudah letih dan longlai. Stamina ni penting bukan sahaja untuk aktiviti harian kita, malah ia amat penting untuk aktiviti di bilik tidur juga.

Suami Sihat, Sumber tentang kesihatan lelaki

Oh ya. Abam ada jumpa info tentang kesihatan suami di Suami Sihat. Kalian boleh dapatkan info dan ilmu tentang kesihatan lelaki di blog dan media sosial mereka:

FB: https://www.facebook.com/suamisihat.com.my/
IG: https://www.instagram.com/suamisihat.com.my/
Twitter: https://twitter.com/SuamiSihat
Youtube: https://youtube.com/c/suamisihat
Website: https://suamisihat.com.my/

Facebook Page Suami Sihat banyak memaparkan info tentang kesihatan lelaki

Suami Sihat ni sebenarnya banyak mendidik dan memberi kesedaran tentang kepentingan menjaga kesihatan lelaki kepada suami/bakal suami yang prihatin dan inginkan yang terbaik untuk rumahtangga mereka.

Kalian boleh follow mereka segera untuk info menarik. Serius..! Abam sendiri banyak dapat info tentang kesihatan lelaki di blog dan media sosial Suami Sihat ni..!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge