26

Penjelasan “Error: status unavailable” Di Whatsapp

Whatsapp: “Error: status unavailable”

Sejak semalam status di Whatsapp bertukar menjadi “Error:status unavailable”. Ini telah membuatkan pengguna-pengguna Whatsapp panik. Ini adalah kerana sejurus selepas itu mereka telah mendapat mesej Whatsapp yang dipanjangkan daripada kawan-kawan Whatsapp yang lain. Ia seolah-olah mesej daripada pihak Whatsapp sendiri.

Saya tidak ketinggalan daripada mendapat mesej Whatsapp tersebut. Malah sepanjang semalam dan hari ini, tak kurang dari 10 mesej seumpamanya yang saya terima daripada rakan-rakan Whatsapp. Ia dah jadi macam mesej berantai pulak.

Ini adalah salah satu daripada mesej-mesej tersebut:

Check the status of every individual contact is showing :
Status : error
Hello everyone, it seems that all the warnings were real, the use of WhatsApp cost money from summer 2012.
If you send this string to 18 different on your list, your icon will be blue and will be free for you.
If you do not believe me see tomorrow at 6 pm ending WhatsApp and have to pay to open it, this is by law.

This message is to inform all of our users, our servers have recently been very congested, so we are asking your help to solve this problem. We require our active users forwarded this message to each of the people in your contact list to confirm our active users using WhatsApp, if you do not send this message to all your contacts WhatsApp, then your account will remain inactive with the consequence of losing all their contactsMessage from Jim Balsamic (CEO of Whatsapp) we have had an over usage of user names on whatsapp Messenger. We are requesting all users to forward this message to their entire contact list. If you do not forward this message, we will take it as your account is invalid and it will be deleted within the next 48 hours. Please  DO NOT ignore this message or whatsapp will no longer recognise your activation.
If you wish to re-activate your account after it has been deleted, a charge of
25.00 will be added to your monthly bill.

We are also aware of the issue involving the pictures updates not showing. We are working diligently at fixing this problem and it will be up and running as soon as possible. Thank you for your cooperation from the Whatsapp team”

WhatsApp is going to cost us money soon. The only way that it will stay free is if you are a frequent user i.e. you have at least 10 people you arechatting with. To become a frequent user send this message to 10 peoplewho receive it (2 ticks) and your WhatsApp logo should turn Red toindicate a frequent user. Am sorry had no option!

Aku seperti biasa tidak suka akan berita-berita sebegini. Dan aku tidak forwardkan mesej ini kepada seorang pun dikalangan kawan-kawan aku. Mesej yang sampai kepada aku akan dibalas dengan “ignore it”.

Malam tadi aku google internet untuk dapatkan jawapan dan penjelasan “Error: status unavailable” di Whatsapp. Dan terus terjumpa laman sesawang ini. Sila layari untuk mendapatkan jawapan.

Untuk meyakinkan lagi aku dan sebagai hujah untuk aku jawab kepada yang masih hantar mesej berantai itu lagi aku singgah di Page Whatsapp di Facebook dan juga akaun Whatsapp di Twitter. Whatsapp ada mengumumkan penjelasan “Error: status unavailable” di Whatsapp itu adalah disebabkan masalah teknikal dan pihaknya sedang berusaha untuk membetulkan keadaan. Haaa… kan betul aku kata. 🙂

Page Whatsapp di FB

 

Akaun Whatsapp di Twitter

Cuma minggu lepas aku ada menerima mesej dari pihak whatsapp sendiri supaya membayar USD0.99 untuk menyambung perkhidmatan Whatsapp. Mesej itu memberitahu bahawa Whatsapp adalah adalah PERCUMA untuk tahun pertama sahaja. Tahun-tahun seterusnya akan dikenakan caj sebanyak USD0.99 untuk kekal menggunakan perkhidmatan Whatsapp. Yang ni ada logiknya. Sebab Whatsapp bukannya badan kebajikan. Dia mesti nakkan keuntungan juga. Paling tidak pun untuk membiayai kos maintainance diorang. Alaa USD0.99 jer pun. Boleh pakai setahun. Banyak pulak tu kelebihannya.

So, tutup kes ya. Harap-harap lepas ni tiada lagi mesej berantai Whatsapp. Pihak Whatsapp sendiri yang mengesahkan dan bagi penjelasan “Error: status unavailable” di Whatsapp adalah masalah teknikal.

Selamat ber “whatsapp”!

Show Comments

2 Comments

  1. Ladfe Amir December 7, 2012
    • sohoque December 7, 2012

Leave a Reply

%d bloggers like this: