Ramadhan: 2 Pilihan Baca Al-Quran

3
1122

Antara intipati tazkirah Nuzul Quran oleh Ustaz Mohd Ramadhan yang disampaikan di Surau Sunway Alam Suria baru-baru ini ialah dilema antara 2 pilihan pembacaan Quran di bulan Ramadhan.

Ada orang apabila masuk sahaja bulan Ramadhan, dia akan berusaha bersungguh-sungguh membaca Al-Quran.Sasarannya ialah untuk khatam Al-Quran pada bulan Ramadhan. Ini bermakna setiap hari dia akan berusaha menghabiskan satu juzuk daripada Al-Quran.

Ada orang yang lain, apabila masuknya bulan Ramadhan dia akan membanyakkan membaca Al-Quran sambil meneliti tafsirnya. Cara ini akan menjadikan dia lambat untuk khatam Al-Quran. Dan mungkin tidak sempat untuk khatam satu Al-Quran dalam bulan Ramadhan tu.

Ustaz Mohd Ramadhan ada bertanya, yang sebenarnya antara pilihan diatas (membaca Al-Quran tanpa tafsir dan membaca Al-Quran dengan tafsir) yang mana lebih utama?

Ustaz Mohd Ramadhan memberi satu perumpamaan orang yang membaca Al-Quran tanpa mengetahui maknanya seperti dua orang yang bercinta. Yang lelaki dari Malaysia dan yang perempuan dari Perancis. Yang lelaki tak tau berbahasa Perancis dan yang perempuan tak tau berbahasa Melayu. Walaubagaimanapun disebabkan rasa cinta, kedua-duanya saling sering mengutuskan surat menyatakan rasa cinta. Namun apabila dibaca kedua-duanya tidak faham apa yang ditulis. Mereka ada rasa cinta antara masing-masing tapi hanya rasa cinta tetapi tidak faham dalam erti kata sebenar. Dengan erti kata lain sungguh payah keadaannya perhubungan cinta ini. Begitulah keadaannya dengan orang yang membaca Al-Quran tetapi tidak memahami isi kandungannya.

Jadi jika kita berbalik kepada objektif mengapa Al-Quran diturunkan iaitu untuk menjadi panduan hidup dan untuk menjadi rahmat kepada sekalian alam maka opsyen yang kedua iaitu membaca sambil memahami tafsir itu lebih utama. Jadi menurut Ustaz Mohd Ramadhan, jika diberi pilihan diatas, pilihlah pilihan kedua.

Membaca dan mengkhatamkan Al-Quran tanpa membaca makna juga satu amalan yang baik. Ia juga sangat hampir kepada sunnah nabi. Tetapi jika berbalik kepada tujuan utama Al-Quran diturunkan maka opsyen kedua lebih afdhal walaupun mungkin kita tidak akan berjaya menghabiskan satu Al-Quran dalam masa sebulan bulan Ramadhan.

Ini kerana menurut Ustaz Mohd Ramadhan, kita tidak mau menjadi orang yang “sambilewa dengan Al-Quran”. Siapakah orang yang sambilewa dengan Al-Quran ini? Menurut Sheikhul Islam Ibnu Taimiyah, orang yang sambilewa dengan Al-Quran ini ialah:

  1. Orang yang membaca Al-Quran tetapi tidak memahami maknanya
  2. Orang baca Al-Quran, tau maknanya tetapi tidak beramal denga isinya

Jadi pilihlah yang lebih utama. Ataupun boleh juga kita membahagikan masa. Baca dan baca dengan tafsir. Kerana membaca Al-Quran ini amat besar pahalanya. Nabi S.A.W bersabda

“Siapa yang membaca satu huruf dari Kitabullah maka baginya satu kebaikan dan setiap kebaikan akan dilipatkan gandakan sepuluh, saya tidak mengatakan (آلـم) satu huruf, akan tetapi alif satu huruf, lam satu huruf dan mim satu huruf“

(HR Bukhari)

 

Masalahnya dengan kita bukan masalah opsyen pertama dan kedua tetapi tiadanya kesempatan masa akibat kesibukan dunia untuk membaca Al-Quran. Astaghfurllahaladziim.

 

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge