Selamat Hari Guru Kepada Guru Segala Guru

4
770

Aku rasa ramai yang buat entri pasal Hari Guru hari ini. Pada mulanya aku tak mau buat entri pasal ini. Cukup lah aku buat ucapan di Facebook aku, di page sohoque[dot]com dan page Synergy Khalifs Advisor. Tapi memikirkan kata kunci Hari Guru yang akan menjadi kata kunci organik di setiap tahun maka aku terbitkan juga entri ini walaupun agak terlewat.

Namun ucapan aku, Selamat Hari Guru Kepada Guru Segala Guru ditujukan lebih kepada ibu dan bapa. Mereka lah guru kita yang pertama. Merekalah guru kepada guru. Merekalah yang mengajar kita perkataan pertama. Merekalah yang mengajar kita merangkak dan berjalan.

Jadi apabila tanggal 16 Mei pada setiap tahun, tatkala semua sibuk mengucapkan Selamat Hari Guru kepada cikgu tadika, sekolah rendah, sekolah menengah dan universiti, jangan kita lupa belikan juga hadiah dan ucapkan dengan semanis-manis ucapan Selamat Hari Guru kepada ibu dan bapa kita.

Harapan kita agar mereka berdua redha dengan kita. Harapan kita moga amalan kita tersebut termasuk dalam amalan yang disebut berulang kali di dalam Al-Quran iaitu “wa bil waalidaini ihsaana” (dan berbuat baiklah dengan kedua ibubapa). Moga perbuatan baik kita ini mendapat balasan di dunia dan balasan jannah di akhirat.

Walaupun kewajipan berbuat baik kepada kedua ibubapa ini wajib dilakukan pada setiap masa namun di hari ini mungkin kita boleh buat kejutan dengan hadiah yang lebih khusus berbanding dari hari biasa.

Selamat Hari Guru kepada guru segala guru iaitu ibubapa kita dan guru-guru khas kita cikgu, cikgi dan pensyarah kita. Moga kamu semua yang telah dijanjikan Allah dengan balasan pahala tanpa putus walaupun telah meninggal dunia dirahmati dunia dan akhirat.

Ameen

Posted from WordPress for Android

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge