Syarat mudah untuk menjadi Unit Trust Consultant (Perunding Unit Amanah)

Untuk memulakan langkah anda sebagai Unit Trust Consultant (selepas ini disebut UTC), anda dikehendaki mendaftarkan diri dengan FIMM (Federation of Investment Managers Malaysia) dan Syarikat Pengurus Unit Amanah. Ini adalah kerana UTC adalah satu career yg professional. Ia akan melibatkan UTC memberi nasihat berkenaan dengan perancangan kewangan yang mana akan melibatkan pelaburan wang. Oleh itu UTC haruslah arif tentang bidang yang diceburinya ini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Untuk itu, satu peperiksaan yang digelar CUTE (Computerised Unit Trust Examination) telah diwujudkan oleh FIMM. Bakal Consultant wajib lulus peperiksaan ini untuk melayakkan diri menjadi UTC. Ianya juga sebagai lesen kepada UTC untuk mempromosikan produk-produk Unit Trust.

Berikut adalah syarat-syarat dan dokumen-dokumen yang diperlukan untuk exam dan registration sebagai Unit Trust Consultant:

 1. Fotokopi I/C – 2
 2. Foto (ukuran Passport) – 6
 3. Sijil pelajaran – minimum SPM (kredit dalam subjek bahasa – Bahasa Melayu/English/Mandarin)
 4. Salinan Buku Simpanan Public Bank
 5. Exam Fee: RM250.00
 6. Bakal UTC juga hendaklah menandatangani agency contract yang akan diberikan.
 • note: bayaran exam fee RM250.00 tersebut akan dikembalikan dalam bentuk training voucher jika sekiranya UTC mencapai target sales sebanyak RM60,000.00 dalam masa 6 bulan.
 • jangan berlengah lagi. daftarkan diri anda sekarang. Ulangkaji dan latih tubi sebelum peperiksaan disediakan.
 • sila cek di sini untuk jadual peperiksaan mengikut tempat peperiksaan.

5 comments

  • ecah 12 September, 2014 at 23:53 Reply

   Salam…sy memg berminat..tapi sy cuma ada spm.subject bahasa melayu shj yg kredit..matematik n english lulis je…boleh tak sy ambik exam?

Leave a reply

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

%d bloggers like this: