Thursday, May 4, 2023
HomeIslamikThierry Henry Peluk Islam

Thierry Henry Peluk Islam

Alhamdulillah jika betul cerita ini. Kali ini giliran Thierry Henry pula dianugerahkan hidayatNya oleh Allah.

Islam adalah sebuah pilihan, demikian kata pemain bola sepak Thierry Henry. Kerana itu ketika memutuskan keyakinan dan menjadi mualaf, dia merasa bahawa berasa sangat dekat dengan Islam.

“Saya menganggap Islam sebagai pilihan terbaik untuk saya jika saya ingin percaya kepada sebuah agama,” kata penyerang New York Red Bulls.

“Saya mengikuti semua apa yang diajarkan oleh Al Quran. Ini sebabnya saya anggap Islam yang paling dekat dengan hati saya.” ujar Thiery yang berpegang teguh bahawa Islam hendaklah diamalkan secara total, bukan hanya mengambil separuh-seprauh sahaja.

Legenda Arsenal ini menyatakan, Islam mengajar umatnya bahawa seseorang harus percaya dulu terhadap Al Quran. Ini sebabnya dia belum menyatakan Islam sebagai agamanya, tapi Henry mengerti agama ini lebih daripada agama lain.

“Dan itu benar-benar menyedihkan bahawa banyak orang tidak meluangkan masa untuk cuba memahami Islam.”

Penyerang Les Bleus Perancis yang berjaya meraih Piala Dunia 1998 dan Piala Eropah 2000 ini menekankan, jika seseorang benar-benar percaya kepada Allah, maka sudah seharusnya setiap Muslim harus menjadi orang yang taat. “Kalau percaya ajaran Islam, seseorang harus percaya pada Al Quran dan Rasul terakhir,” kata Henry.

Sebenarnya ramai lagi pemain bolasepak daripada skuad Perancis adalah Muslim seperti, Samir Nasri, Franck Ribery, Nicolas Anelka, Eric Abidal dan beberapa orang lagi.

Subhanallah..

 

Sumber

 

Loading

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge

Most Popular

%d bloggers like this:
G-VE91R3DCE1