More

  Umar Al-Khattab Memeluk Islam Apabila Hatinya Disapa Al-Quran

  UMAR AL KHATTAB.JPG

  Siapa yang yang tidak kenal Saiyyidina Umar Al-Khattab , khalifah kedua umat Islam selepas wafatnya Saiyyidina Abu Bakar. Umar Al-Khattab memeluk Islam pada tahun ke 6 Rasulullah dilantik menjadi rasul.

  Sebelum keislamannya beliau adalah salah seorang daripada pembesar Quraisy yang amat disegani. Disiplin, berkemahuan yang tinggi dan berjiwa tegas dan keras menjadikan beliau seorang yang ditakuti kawan maupun lawan.

  Setelah 6 tahun kenabian Muhammad S.A.W, Umar Al-Khattab telah melihat semakin ramai yang telah menyatakan keislaman samada secara terang-terangan maupun secara sembunyi. Ini amat membuatkan jiwa tegas Umar semakin terangsang dengan kemarahan.

  Lantas terfikir olehnya bahawa satu-satunya usaha untuk menghentikan penghijrahan orang ramai kepada Islam ialah dengan menamatkan nyawa manusia yang bernama Muhammad.

  Dengan pedang yang tersisip di pinggang, beliau berjalan pantas mencari Muhammad yang pada ketika itu sedang berada di rumah Al-Arqam bersama para sahabat yang lain. Namun di tengah perjalanan ke rumah Al-Arqam beliau telah bertemu dengan Nu’aim bin Abdillah lalu Nu’aim bertanya: “Mau kemana kamu ya Umar?”

  Lantas dijawab dengan tegas oeh Umar: “Mau membunuh Muhammad…”

  “Mau membunuh Muhammad?” balas Nu’aim dengan nada mengejek.

  “Adakah kau fikir Bani ‘Abdu Manaf akan membiarkan engkau berjalan bebs di atas muka bumi ini jika Muhammad sudah engkau bunuh? Sudahlah, lebih baik kau balik dan memperbaiki keluarga mu dahulu. Tidakkah kau tahu bahawa ipar mu Sa’id bin Zaid dan adik mu Fatimah sudah memeluk agama Islam?” Sindir Nu’aim lagi.

  Mendengar kata-kata Nu’aim itu maka merah padamlah wajah Umar marah berserta malu lantas beliau terus ke rumah adiknya. Fatimah pada ketika itu sedang belajar Al-Quran dengan Khubbab bin Aral.

  Menyedari kedatangan Umar, Khubbab segera bersembunyi sementara Fatimah membukakan pintu menyambut kedatangan Umar sambil tangannya tergesa-gesa melipat naskhah Al-Quran yang sedang dibaca dan dipelajarinya tadi.

  “Wahai Fatimah, suara apakah yang telah ku dengari tadi?” Tanya Umar dengan nada marah.

  “Tiada apa-apa, wahai Umar” Jawab Fatimah cuba menyembunyikan sesuatu.

  Umar lalu membentak: “Aku tahu bahawa kamu berdua telah menjadi pengikut Muhammad!” Tangan beliau diangkat tinggi bertujuan untuk memukul iparnya Sa’id.

  Fatimah lantas kedepan demi mempertahankan suaminya lalu tangan Umar hinggap di mukanya menyebabkannya berdarah.

  Melihat kesungguhan adiknya itu hatinya timbul rasa menyesal dan sedikit insaf.

  “Apa di tangan mu itu?” tanya Umar.

  “Aku bimbang engkau akan hinakan”, jawab Fatimah dengan kebimbangan.

  Setelah Umar berjanji tidak akan berbuat apa-apa apabila ditunjukkan naskhah Al-Quran itu barulah Fatimah bersetuju untuk menunjukkannya tetapi dengan syarat Umar terlebih dahulu membersihkan dirinya.

  Selepas itu dibacakannya beberapa ayat Al-Quran dihadapan Umar. Umar amat terpegun seraya berkata: “Sungguh indah ayat-ayat ini. Tidak pernah ku jumpai tuturnya, tidak tertanding bait-baitnya oleh syair-syair yang tertinggi serta luhur sekalipun”.

  Ayat-ayat Al-Quran yag dibacakan kepada Umar itu ialah ayat-ayat daripada surah Thuha: ayat 1 – 6:

  1. Taa. Haa.
  2. Kami tidak menurunkan A-Quran kepadamu (wahai Muhammad) supaya engkau menanggung kesusahan.
  3. Hanya untuk menjadi peringatan bagi orang-orang yang takut yang melanggar perintah Allah.
  4. Al-Quran diturunkan dari tuhan yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi.
  5. Ia-itu Allah Ar-Rahmaan,yang bersemayam diatas ‘Arasy.
  6. KepunyaanNyalah semua yang ada di langit semua yang di bumi, semua diantara keduanya dan semua yang di bawah tanah.

  Mendengar ucapan Umar Khubbab lantas keluar daripada tempat persembunyiannya dan dengan gembira ia berkata:

  “Hai Umar saya harap engkaulah yang telah ditentukan Allah dalam do’a Nabi dan Rasulullah Muhammad SAW. Kelmarin saya mendengar Nabi berdo’a, “Ya Allah, kuatkanlah Islam dengan Umar Abul Hakam bin Hisyam atau dengan Umar bin Khatab”

  Sesudah itu berjalanlah Umar menuju ke rumah Al-Arqam untuk berjumpa nabi dan menyatakan keislamannya.

  Sebuah hadith dari Ibnu Abbas yang diriwayatkan oleh Ibnu Majah bahawa Rasulullah SAW berkata:

  “Apabila Umar Al-Khattab memeluk Islam, Jibril pun datang dan berkata: “Ya Muhammad, sesungguhnya seluruh makhluk langit bergembira dengan islamnya Umar”

  Dengan Umar Al-Khattab memeluk Islam, Islam terus berkembang pesat dan seterusnya menjadi satu kuasa besar pada masa itu. Ikuti kisah lanjut di sini.

  Itulah kisah Umar Al-Khattab memeluk Islam yang berjaya disentuh hatinya oleh Al-Quran. Namun bagi kita, kenapa kita membaca Al-Quran tetapi sedikit pun tidak terkesan di hati kita?

  Nota:
  Seminar ini merungkai rahsia bagaimana hati Umar terkesan disapa oleh ayat-ayat Al-Quran. Sila daftarkan diri anda dengan segera.

  Latest articles

  Related articles

  3 Comments

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  CommentLuv badge